Cuprins
Acesta este un concept despre care unii vorbesc ca fiind viitorul internetului. Dar trebuie sa stim ce este metaversul mai exact?
Ce este metaversul?
Pentru cei din afară, poate părea o versiune mai complexă a Realității Virtuale (VR) – dar unii oameni cred că metaversul ar putea fi viitorul internetului.
De fapt, se crede că ar putea fi pentru VR ceea ce este smartphone-ul pentru primele telefoane mobile din anii 1980.
În loc să fii pe un computer, în metavers ai putea folosi o cască pentru a intra într-o lume virtuală care conectează tot felul de medii digitale.
Spre deosebire de actualul VR, care este folosit mai ales pentru jocuri, această lume virtuală ar putea fi folosită practic pentru orice – muncă, joacă, concerte, excursii la cinema – sau pur și simplu pentru a petrece timp.
Majoritatea oamenilor își imaginează că ai avea un avatar 3D – o reprezentare a ta – pe măsură ce îl folosești.
Dar pentru că este încă doar o idee, nu există o definiție unică a metaversului.
De ce este un lucru asa important?
Bucuria pentru lumile digitale și realitatea augmentată apare la fiecare câțiva ani, dar de obicei dispare.
Cu toate acestea, există o cantitate uriașă de entuziasm cu privire la metavers printre investitorii bogați și marile firme de tehnologie și nimeni nu vrea să fie lăsat în urmă dacă se dovedește a fi viitorul internetului.
Există, de asemenea, sentimentul că, pentru prima dată, tehnologia este aproape acolo, cu progrese în jocurile VR și conectivitate apropiindu-se de ceea ce ar putea fi necesar.
De ce este implicat Facebook?
Facebook a făcut din construirea metaversului una dintre marile sale priorități.
A investit foarte mult în realitatea virtuală prin căștile sale Oculus, făcându-le mai accesibile decât rivalii – potrivit unor analiști.
De asemenea, creează aplicații VR pentru socializare dar și pentru joburi, inclusiv cele care interacționează cu lumea reală.

În ciuda istoriei sale de inhibare a rivalilor, Facebook susține că metaversul „nu va fi construit peste noapte de o singură companie” și a promis că va colabora.
Recent, a investit 50 de milioane de dolari (36,3 milioane de lire sterline) în finanțarea unor grupuri non-profit pentru a ajuta la „construirea responsabilă a metaversului”.
Dar crede că adevărata idee de metavers va dura cel putin încă 10 – 15 ani.
Cine mai este interesat de metavers?
Domnul Sweeney, șeful Epic Games (care face Fortnite), a vorbit foarte mult despre aspiratiile lui privind metaversul.
Jocurile multiplayer online au avut lumi interactive ce au putut fi partajate cu câteva decenii în urmă. Nu sunt metaversul, dar au câteva idei în comun.
În ultimii ani, Fortnite și-a extins produsul, găzduind concerte, evenimente de marcă și multe altele în propria sa lume digitală. Asta i-a impresionat pe mulți cu ceea ce era posibil – și a aruncat viziunea domnului Sweeney despre metavers în lumina reflectoarelor.
Alte jocuri ce se apropie de o idee de metavers. Roblox, de exemplu, este o platformă pentru mii de jocuri individuale conectate la ecosistemul mai mare.
Între timp, Unity, o platformă de dezvoltare 3D, investește în „gemeni digitali” – copii digitale ale lumii reale –, iar compania de grafică Nvidia își construiește „Omniverse”, pe care o descrie ca fiind o platformă de conectare a lumii virtuale 3D.
Deci totul este despre jocuri?
Nu. Chiar dacă există atât de multe idei despre ce ar putea fi metaversul, majoritatea viziunilor văd interacțiunea socială ca nucleu.
Facebook, de exemplu, a experimentat o aplicație de întâlniri VR numită Workplace și un spațiu de interactiuni numit Horizons, ambele folosind sistemele lor virtuale de avatar.

O altă aplicație VR, VRChat, se concentrează în întregime pe petrecerea timpului online și pe chat – fără niciun alt scop decât explorarea mediilor și întâlnirea cu oameni.
Alte aplicații pot aștepta acolo, gata să fie descoperite.
Domnul Sweeney a declarat recent pentru Washington Post că își imaginează o lume în care un producător de mașini care încearcă să facă publicitate unui nou model „își va arata masina lumii și vei putea să o conduci”.
Poate că atunci când mergi la cumpărături online, vei încerca mai întâi hainele digitale și apoi le vei comanda să ajungă în lumea reală.
Exista aceasta technologie in prezent?
VR a parcurs un drum lung în ultimii ani, cu căști de ultimă generație care pot păcăli ochiul uman să vadă în 3D pe măsură ce jucătorul se mișcă într-o lume virtuală. A devenit și mai populare – căștile pentru jocuri VR Oculus Quest 2 a fost un cadou popular de Crăciun în 2020.
Explozia de interes pentru NFT, care poate oferi o modalitate de a urmări în mod fiabil proprietatea asupra bunurilor digitale, ar putea indica modul în care ar funcționa o economie virtuală.
Și lumi digitale mai avansate ce vor avea nevoie de conectivitate mobilă mai bună, mai consistentă – ceva ce ar putea fi rezolvat odată cu lansarea 5G.
Deocamdată, însă, totul este în stadii incipiente.