Cuprins
Ai un produs bun pe care vrei sa il vadă lumea? Însă nu știi cum sa alegi un influencer bun? Deoarece sunt mulți care și-au cumpărat like-uri și urmăritori și au convins multe companii să-și pună reputația în mâinile lor total nepotrivite noi te invatam pe cine sa alegi!
Influence marketing pe Instagram poate reprezenta o cheltuire imensa a resurselor dvs. și o pierdere masivă de timp – sau poate fi una dintre cele mai bune tactici de marketing pe care le-ai folosit vreodată. Este vorba doar despre ce alegi.
Dacă intenționezi să lucrezi cu un influencer pe Instagram, iată ce trebuie să faci înainte de a încheia tranzacția:
Evaluați engagement-ul
Este ușor să judeci rapid în ceea ce privește calificarea unui influencer, uitându-te la numere, la like-urile pe care le primesc și la comentariile lor, și este adevărat că toate acestea îți pot oferi câteva informații utile – dar numai atunci când analizezi și engagement-ul.
Pentru referință, rata mediană de engagement pe Instagram în 2017 a fost de 2,7%, deci orice se afla peste acest număr este destul de bun. O scanare rapidă vă poate arăta cine detine o afacerea reală și cine nu.
Dacă poti vedea mii de urmăritori, dar nu atât de multe aprecieri la postare, acest lucru nu este un semn bun. Dacă are un număr de like-uri impresionante la o postare recenta, dar numai 50-60 la postările mai vechi, acele aprecieri au fost probabil cumpărate de la un site care vinde engagement fals din conturile de boți.
De asemenea, poti verifica dacă te uiți la comentariile sau la persoanele care au apreciat acea fotografie. Dacă vezi o mulțime de conturi cu nume ciudate, inclusiv cu numere (de exemplu, mamachka10874) sau o mulțime de conturi care nu au nicio imagine de profil, înseamnă că urmăritorii sau aprecierile au fost cumpărate.
Noi folosim un Tool foarte bun numit: Phlanx.
Verifică dacă comunitatea lor este activă
Comunitatea este esențială în evaluarea unui profil de influența. Vrei să îți asiguri că există o legătura reală între influencer și comunitate. Aceasta înseamnă că majoritatea comentariilor de la urmăritorii sunt autentice (și nu două cuvinte, comentarii spam sau emoticoane obscure), și mai presus de toate, influencerul răspunde acestor comentarii cu ceva mai personal decât „mulțumiri”.
Iată un exemplu de engagement real al comunității din contul bloggerului și influencerului @stylelobster:
După cum poți vedea, oamenii care comentează sună ca niște persoane adevărate iar stillobster le răspunde . Există autenticitate în această conversație, care sună și se simte reală, exact ceea ce trebuie să cauți.
Dacă comentariile nu au legătură cu postarea sau cu sfera de referință a influencer-ului, din nou, poți presupune că acestea sunt automatizate de către boți. Iar o audiență automata nu iți va aduce nici o bucurie (și prin bucurie mă refer la bani).
Asigură-te că aceste conturi sunt intr-o ascensiune continua
Aceeași regulă se aplică la creșterea urmăritorilor ca și în ceea ce privește activitatea contului, cum ar fi aprecierile și comentariile. Un val brusc și semnificativ de urmăritori peste zi? Sunt sigura că nu sunt reali. Scăderea bruscă a urmăritorilor (vorbim de mii) peste noapte? Ar putea fi rezultatul eliminării conturilor de tip „bot” de către Instagram, pe care le-a cumpărat „influencerul”.
Conturile Bot nu pot fi influențate iar implicarea falsă nu poate genera bani, deci pleacă acum.
Este posibil să câștigi mulți urmăritori din punct de vedere organic, dar este o muncă foarte grea încă de când Instagram a încetat să afișeze postări cronologic în feed(Însă și aici exista soluții respectiv anumite platforme care te pot îndruma sa crești pe o cale sigură). Ca regulă generală, creșterea ascendentă a unui influencer real ar trebui să fie constantă și destul de consecventă. În plus, nu este vorba doar de numere: 5000 urmăritori sunt mai valoroși decât 500.000 de conturi bot. Ca în cazul tuturor, calitatea bate cantitatea. De aceea este esențial să ne uităm și la calitatea de engagement.
Uită-te la ceea ce promovează
Căută postări etichetate cu #spon, #sponsored sau #ad în fluxul lor și verifică cu cine a colaborat anterior. Produsele pe care le promovează sunt în conformitate cu marca personală sau își pun numele pe orice, de exemplu de la pastă de dinți la anvelope auto? Dacă face acest lucru – evită!
Un bun influencer va fi selectiv cu ceea ce promovează, pentru că își respectă marca personală și își cunoaște audiența. Nici un influencer care se respectă nu ar promova ceva ce îi fac pe urmăritorii lor sa nu mai fi interesați, de teama de a nu îi pierde sau de a distruge relația pe care au clădit-o foarte greu.
Cere o dovadă!
În cele din urmă, nu este rău să întrebi ce rezultate au generat de la colabolările anterioare cu alte branduri. Acest lucru este important pentru a vă asigura că succesul unei campanii este măsurabil.
Un bun influencer ar trebui să-și poată susține valoarea cu câteva statistici de bază. De exemplu cum ar fi câțiva colaboratori care au avut câștiguri pe parcursul campaniei de promovare , cât de mult trafic a fost generat pe site-uri externe și așa mai departe.
Deci, acestea sunt elementele de bază. Dacă verifici fiecare punct din această listă înainte de a intra într-o colaborare cu un influencer, va fi un succes sigur. Încă mai ai multe de făcut, cum ar fi strategia de planificare și promovare pe care trebuie să le gândești. Deocamdată, poti fi fericit, deoarece ai acumulat anumite cunoștințe care te vor ajuta sa nu fi înșelat .