Cuprins
Duo-ul care a creat Instagram a lansat o nouă aplicație de știri „Artifact”, ce reprezinta un flux de știri personalizat condus de inteligența artificială ce are ca rol combaterea dezinformarii.
Kevin Systrom și Mike Krieger – perechea de antreprenori care a fondat și apoi a vândut aplicația de partajare a fotografiilor Instagram către Facebook pentru 1 miliard de dolari în 2012 – au lansat săptămâna aceasta o nouă companie numită Artifact. Este o aplicație care utilizează inteligența artificială pentru a genera știri și articole despre stilul de viață care ar putea interesa utilizatorii, evitând în același timp așa-numitele „bule de filtrare” prin promovarea conținutului care poate contesta opiniile susținute anterior.
Contextul ce a alimentat dorinta de a face Artifact?
„Este un moment deosebit de oportun în industria tehnologică, odată cu preluarea Twitter de către Elon și concentrarea Facebook pe Metaverse.”
„Și este un moment deosebit de oportun să ne concentrăm asupra textului atunci când avem cea mai mare nevoie de el, din cauza atenției pe care oamenii o acordă dezinformării și a modului în care consumăm știri în prezent.” a declarat Kevin Systrom, cofondator și director executiv.
Cei doi au părăsit Facebook în 2018, pe fondul tensiunilor legate de controlul tot mai mare asupra Instagram exercitat de compania condusă de Mark Zuckerberg și și pe măsură ce autoritățile de reglementare l-au contestat pe gigantul tehnologic cu privire la știri false și confidențialitatea datelor în urma scandalului Cambridge Analytica.
De asemena un alt factor benefic a fost achiziția Twitter de către Elon Musk, în valoare de 44 de miliarde de dolari, de anul trecut, ce a fost urmată rapid de reduceri brutale la aproximativ jumătate din forța de muncă, inclusiv mulți din echipele de încredere și siguranță, care monitorizează și supraveghează dezinformarea.
Systrom a declarat că Artifact este un potențial concurent al Twitter privind citirea de știri și articole de lifestyle, dar, în rest, acestia admira eforturile lui Musk de a redresa o afacere în declin.

„Există cu siguranță o oarecare suprapunere dar doar într-un anumit domeniu”, a spus el, adăugând: „Twitter este una dintre cele mai importante aplicatii de social media din lume și merită să aibă un lider care să creadă în ea și să vrea să o facă măreață. Și asta este tot ceea ce am văzut din partea lui Elon”.
Cu toate acestea, încercările recente ale Twitter arată dificultățile cu care se confruntă toate companiile de social media, care s-au confruntat cu dificultăți pe măsură ce cheltuielile pentru publicitate au scăzut. Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, Ceo-ul Snapchat, YouTube și Alphabet, au concediat mii de angajați în ultimele luni, invocând un mediu economic deprimat.
Systrom nu este descurajat de aceste piedici. El și Krieger au refuzat să accepte investiții externe și au autofinanțat Artifact, cheltuind milioane pentru a construi platforma în ultimii doi ani. Grupul are sediul în San Francisco și are doar șapte angajați. Acest lucru a însemnat că Artifact a evitat criza financiara care a lovit Silicon Valley, deoarece investitorii cu capital de risc nu mai doresc sa faca investitii pe start-up-uri care risca bani.
„Evident, Instagram a fost un succes din prima zi și am reușit să strângem bani destul de repede”, a declarat Systrom. „Lecția pe care am învățat-o prin asta este că îți angajezi investitorii la fel de mult ca și pe angajații tăi, și ar trebui să alegi foarte înțelept… . În momentul de față, avem o mulțime de bani în bancă, iar atentia noastră se concentrează în principal pe construirea unei aplicatii grozave care să aduca si sa mentina utilizatorii.”
Cum functioneaza si ce este Artifact defapt?
Artifact folosește machine learning pentru a scana o listă curatorială de site-uri web ale editorilor, de la organizații de știri, inclusiv The New York Times, Vogue și Financial Times, precum și bloguri mai mici despre interese specializate. Si cu cât folosesti mai mult produsul, cu atât mai mult algoritmul devine personalizat.

Utilizatorii vor putea, în cele din urmă, să urmărească alți utilizatori și să trimită mesaje prietenilor în privat, ca parte a noilor funcții aflate în curs de testare. Marți a fost deschisă o listă de așteptare pentru utilizarea aplicației beta. Daca doresti sa te inscrii in lista de asteptare apasa aici.
Platforma ar putea afișa în viitor si publicitate personalizată pentru acei utilizatori care doresc să acceseze conținutul gratuit, dar si sa dezvolte opțiuni cu plată, cum ar fi abonamente și oferte cu editori consacrați, a declarat Systrom.
Artifact va rămâne o colecție curată de surse aprobate, mai degrabă decât o platformă socială completă, deoarece co-fondatorii doresc să asigure știri și informații de înaltă calitate. Compania examinează site-urile web printr-un proces de prejudecată media și de verificare a faptelor înainte de a le aproba. Cu toate acestea, algoritmul va oferi ocazional conținut cu care un utilizator ar putea să nu fie de acord.
„Este foarte important pentru noi să dedicăm o parte din fluxul pe care îl facem explorării intereselor tangenţiale, altor aspecte ale problemelor, editorilor pe care nu i-aţi vedea în mod normal”, a adăugat el.
De asemenea, start-up-ul profită de entuziasmul pentru inteligența artificială care se dezvoltă în Silicon Valley, alimentat de dezvoltarea rapidă a modelelor lingvistice bazate pe text, cum ar fi ChatGPT de la Open AI.
„Când am început Instagram, era clar că toată lumea va avea o cameră foto în buzunar. Era clar că toată lumea va împărtăși acele fotografii într-un mod mult mai real”, a declarat Systrom. „Acest lucru se simte ca un val similar”.